DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 27.11.2016 13:35:59 

Přátelům koňákům a pejskařům...

Koníci_začátek 2006-2008

Něco o našich koních a koních v naší péči

... názory na zacházení a chov těchto přerostených domácích mazlíčků. Navíc přehled novinek a zajímavé odkazy na stránky.

Více fotek viz fotoalbum-rajce.net

JISKRA

je můj první koník, koupila jsem ji ještě za studentských let. Tehdy jsme jen tak kukali za kolik by se do budoucna mohl jaký koník pořídit. Mno a přijeli jsme se podívat na prvního a bylo to. Láska na první pohled. Dvouletka se zářivým pohledem plným života. Trochu víc rozmazlená a trochu méně vychovaná... ale bylo rozhodnuto! Pak mi cca půl roku trvalo, než přestala mít panické hrůzy z čehokoliv, co jsem zvedla do výšky hřbetu. S tím, že se nepucuje jen krk a kohoutek jsme se vyrovnali během měsíce. Tehdy mi hodně pomohla knížka od Montyho. Chodila za mnou jako pejsek bez vodíta a tak ... super. Teď se víc váže na stádečko. Kaji se, málo s ní pracuji ze země :(

JACKIE

jsme si přivezli, když si Majda odvezla Falkona blíže ke svému bydlišti. Byla to stejná rychlovka jako s Jiskrou. Byla koupená vlastně jen po telefonu. Jednoduše se jelo do stáje jen 30 km daleko zrovna s vozíkem. Kamarádka chtěla pomoct kamarádce a já se ptala po koníkovi... slovo dalo slovo a byl kůň ; ) Že tomu moc nerozumíte?? Já taky ne. Byla půl roku ve stádě a člověka viděla když jí ráno dal seno a otevřel jí box mno a večer opačně. Téměř žádný kontakt, tak se muselo zapracovat na důvěře a je to zlatíčko. Chodí s náma na vazáku a ve volnosti do terénu.  

DAN

Podle otlaků na lebeční kosti a zátylku vypadá, že vyrůstal uvázaný na malé ohlávce :( Původně jsme ho měli brát do bezplatného nájmu, ale pak se to nějak celé zamotalo.. samozřejmě až byl koník u nás (vezli jsme ho z Města Albrechtice, přetím stál v Pardubicích). Tak kamarádka Alena si takzvaně utrhla od pusy, něco přišetřila a koníka zaplatila, jinak by se Daneček muse vézt zpět a to jsme nechtěli. Hlavně proto, že se na něm někdo dost podepsal. Musel být hodně bitý a utlačovaný člověkem, potože jakmile ucítil většítlak - byť jen špatným pohledem, nebo postojem, tak se proti člověku stavěl na zadní, ale nikomu doopravdy neublížil. Měli jsme problém ho zadekovat, když bylo potřeba, protože nesnesl ani dotyk na zádi v oblasti ocasu. Potřeboval autoritu, ale zároveň vybudovat důvěru. Bylo to těžké. Pod sedlem šel proti udidlu a taky na zadní... Přišel s COPD po půlročním všeléčení, ale pořád škaredě kašlal.

 

BRILA SEPO naše hříbátko od Jiskry, vraná hnědka, miláček - první mimino ;)

Shandor - A1/1 - vrácený z nájmu. O prázdninách 2009 se nám vrátil dost pokousaný a pohublý, s kopyty v zanedbaném stavu s otlaky. Nyvíc se projevilo, že má probléms koleny.. kdo ví, co s ním dělali... už vypadá lépe a v blízké době uveřejním fotk na rajčeti - "před a po"

Juráš pony hřebec, nyní valach ;). Má stejnou majitelku jako Shandor. Je jako kulička... pomalu nevím co s ním, protože je jen na seně a vodě ... :(

Dukát - potomek teplokrevné kobylky, pravděpodobně s těžšími předky z otcovy strany

Schamrock Glory Beauty Mauntain - Welsh pony typ A

Báá - A1/1

 

Koně, kteří nás poctili přítomností

BEAUTY koníček s neznámou minulostí, původně snad někde ze Slovenska. K nám se dostal přes inzerát, kdy mě oslovila holčina, jménem Barbara, že chce ustájit dušného koníka. Koupila ho v handléřské stáji v Havířově, kam chodila pomáhat a starat se o koně. Staly se z nás kamarádky. Beauty - valach, si pořád myslí, že je hřebec a zamiloval se do Jiskry tak ji pravidelně každý měsíc připouští ; ) Má dobrý vztah k lidem. Je důvěřivý, pod sedlem trochu zatvrzelý ale jakmile pozná, kdo tomu velí, tak je zlato.  Bohužel je dušný. Beauty dne 7. 11. 2007 opustil naše stádečko - směr Kroměříž. Blíž k paničce. Doufáme, že i tam budou hledět na jeho potřeby. V prosinci 2008 uspán.

NENA klisna narozená na jaře 2006 z matky ČT, po pěkném, ale ariozním vraníkovi s arabskou krví. Mohutná, zdravá ryzka s pěknými odznaky. Co se týká její povahy, tak je ve stádě drzejší, ale nekope a nekouše. Bohužel stejné chování má i k člověku - málo poddajná a řekla bych laitsky - salámistka. Ovšem vodiče respektuje dobře, výborně reaguje na ohlávku - bez přetahování. Myslím, že z ní bude příjemně jezditelný koník, občas možná bude trochu tlačivá. Nezdědila ten arabský temperament. Je klidná. Do stáří jednoho roku byla pod matkou, takže je fakt pěkně narostená. U nás byla od jara 2007 kvůli výchově ve stádě a odstavu. Nena se vrátila dne 3. 11. 2007 k matce a ostatním klisnám pana Herudka v Moravském Písku.

Falkon_březen2007 ; Falkon a Majda unor 2007 ; Falkon a Majda_léto 2006 ; Tak Falkona si Meggí pořídila aby na sobě zapracovala. Už nevím odkud ho přivezla, ale je to zdatný militarista, jen přestal snášet jízdárenskou práci, tak chodí spíš terény a už nezávodí. Jen se oba udržují v kondici a sem tam si jízdárnu zajedou. Jak jsem již zmínila, Magda se odstěhovala do Otrokovic a koníka si vzala s sebou. Je to liška podšitá! Oba ; )

Bety _ ponička k nám přijela se zanedbanou srstí, schvácenými kopyty se zkroucenou kopytní kostí, jen výživový stav nebyl úplně katastrofický. Složili nám ji z auta handléře. Srst měla ohromě dlouhou a slepenou hnojem. Z toho důvodu se musela částečně ostříhat. Koupila ji kamarádka Míša pro své 3 děti a nyní se má super skvěle, jen jí ještě zlobí ty nohy. Je asi 30 km od nás. Má na poníka naprosto skvělou povahu. Nekope, nekouše, neshazuje děti ... stačí se jí kouknout do očí a je to jasné. Má tak metr pět. Bety nyní

Luk - pony hřebec - prodán

Felix - lipicánský příženec, nyní ve Veselí nad Moravou

Giacomo Roy - Pint hors, nyní v Nechvalíne

Silver - pravděpodobně kříženec kladrubského vraníka, zanedbaný a v hříběcim věku podviživovaný, v 10ti letech stále vypadal jako ročák. Prodán.

 

  

O nás

Přesně v den, kdy jsme převzali klíče od domu a podepsali smlouvy, zajelo se do stájí, kde byli ustájení koně – moje Jiskra a Magdin Falkon. Ještě v ten stejný den se  přestěhovali koníci a to po kopytě – v sedle. Samozřejmě, že ještě před tím, než jsme s Magdou na koních dorazili se přivezlo seno. Naše zlatíčka se zaparkovali pod přístřeškem, tehdy ještě se štěrkovým podložím, později gumy a následně nová stáj. Nastlali jsme jim senem, a v pondělí, po telefonické domluvě, jsme z nedaleké dílny přivezli hoblovačky. Byla to taková zběsilá jízda ;) Výběh se přehradil nějakýma těma kuláčema a žebříkama, a jelikož měli koně respekt z pásky – elektriky, použilo se několik provázků. Ty ale brzy přestali plnit svůj účel a naši čtyřnožci brzy běhali úplně všude po dvoře… Začátkem roku k nám zavítala na chvilku ponička Bety. V té době už byla obyvatelná vybudovaná stáj – leč ne úplně dokončena. Betka se zdržela asi 2 měsíce, než si majitelka Míša postavila stáj ve Starém městě.

Falkon u nás zůstal cca do jara 2007. Majda se přestěhovala a koníka si vzala s sebou, ne sice přímo domů, ale blíže ke svému stávajícímu bydlišti. Když Jiskra zůstala sama, a byla z toho docela špatná, narychlo jsme řešili nějakého společníka. A tehdy mi byla nabídnuta křížená ročka, Jackie. Nakupování po telefonu ;) Jeli jsme do stáje, kde dřív stávala Jiskra – na Zikmundův Dvůr u Starých Hutí. Přijeli, zaplatili, naložili, odvezli, složili – a Jiskra byla ráda, že není sama.

V březnu 2007 jsme přivezli na ustájení Dana a Beautyho, 2 dušné koně, na kterých bylo časem vidět jak jim venkovní chov a otevřená stáj prospívá. Díky nim jsem se začala o tuto problematiku zajímat a docela dost jsem se dozvěděla.

Záleží,  jestli se na plicní problematiku podíváme co se týká problémů vycházejících z hlavy (psychiky) - v tom případě je to pocit utlačování a stresu. Pokud se na to koukneme ze stránky čínské a orientální medicíny energetických cest, tak o tom pěkně píše Ing. Sychra ve článku pro časopis Jezdectví ,,kašel, kašel, kašel"  Často stačí vyloučit z prostředí čpavek, spóry plísní a prach a stav se zlepšuje. Osobně bych NIKDY KONI ani jinému zvířeti či člověku NEDÁVALA KORTIKOIDY!!!! Ty nikdy nic neřeší, jen potlačí příznaky problému a pak je to o to horší. S každým dalším záchvatem je vyšší pravděpodobnost, že ten následující bude ještě horší!!! Antibiotika jen na nezbytně nutnou dobu pro vyloučení infekce. Jediné, co Beauty dostával  je sirup, to aby se vyčistil od ,,bordelu" co se mu usadil za léta ve stáji, prachu a bohužel v jeho případě i čpavku.

Zhruba v té době jsme dostali oficielní povolení k užíváním pozemků, takže v pastevní sezónu jsou koníci téměř nonstop na pastvině, kde mají k dispozici malý lesík, stálý přístup k vodě a taky solný liz doplněný o základní minerály. 1 - 2x denně dostávají ječmen s ovsem - záleží na počasí- a když jdou pod sedlo přilepšíme jim minerály a melasou. Krmné dávky jednoduše přizpůsobujeme aktuálnímu stavu koně a výdeji energie. Na pastvině. Prostě čím je víc chladno a prší, dostanou více ,,na přilepšenou" . Pokud je dobrá pastva a je spíše horko, jsou na standardní dávce, nebo i bez jádra (samozřejmě pokud nepracují). V období línání přilepšujeme spařeným lněným semínkem. Pastviny z ptačí perspektivy.  Nyní jsou všechny ohrady sestaveny z elektrických ohradníků. Samozřejmě, že přechod z teplé stáje na pastviny nebyl pro některé jednoduchý...

Pokud by někdo měl připomínky k mému přístupu nebo, prosím o zveřejnění v záložce Vzkazíky * Připomínky * Otázky.

Děkuji, Jane

Zázemí pro jezdce a majitele koní

Naleznete u nás zázemí rodinného domu se samostatným výminkem, sedlovnou, toaletou, vlastním sporákem a lednicí. Dosavadní majitelky ustájených koníků vždy ale využívají celý dům i s podkrovím, kde je mimo jiné televize s DVD; to když jsou koníci v klidu na pastvině a je všechna dení práce splněna. Po večerech občas uděláme táborák a hodíme nad něj nějakou tu klobásečku, špekáček a masíčko.

Často se účastníme výletů, které pořádáme buď sami, nebo v organizaci HIPO centra - konkrétně kamaráda Freďáka - Milana Dolínka a jeho manželky Pastelky - Stely.

 



Novinky

05. 01. 2008 Od té doby, co odjel Beauty s příliš věcí nezměnilo. Jen nás trochu potrápil problém s nedostatkem sena, ale již je zažehnáno.

    Přibyl nám zase nový přírůstek, je to poník LUK stáří 19 měsíců. Byl DOST nevychovaný ale už pochopil hyrerarchii jak naši, tak tu koňskou. Momentálně má 118 cm VKH. Fotky časem přibudou. Je šedý s černou hustou dlouhou hřívou.

    Jackie poporostla a začíná krkatět. Halvu má více do hucula, ale snad doroste a bude souměrná. Už začíná vypadat jak kobyla.

    Daneček je jak těhotný ;) Je mnohem vyrovnanější a vstřícnější. Majitekla na něj nemá příliš času, tak má klid a asi měsíc neviděl sedlo, jen žere a se... trousí ;)

07. 11. 2007 Barča v odpoleních hodinách nakládá svého miláčka a veze si jej do nové stáje v Kroměříži a na jaře si bude koníček hovět na pastvinách, které vlastními silami dávají dopořádku.

22. 10. 2007 Dnes mi Barča oznámila, že sehnali pozemky a Beauty nás ještě před zimou opustí. Přeji jim ať se daří!!! ; ) Nena odjíždí na začátku listopadu. Tak u nás zůstanou 3 koníci.

12. 10. 2007 Tak na Vysočinu jsme se dostali jen autem. Bohužel Jiskra po kování kulhala a Alča - majitelka Danečka se rozhodla, že nepojede... Prostředí a zázemí tam bylo nádherné. S příelem jsme si to malinko vynahradili a udělali si vícedení výlet hned jak byla Jiskruška ready. Stihli jmse i zabloudit, ale to už k tomu tak nějak patří.

Pastviny pomaličku slábnou a koníky začínáme přikrmovat i senem. Už jsou jak plyšoví medvídci ; ). Nevím, jak Nena bude respektovat slabší ohradník na 2. pastvině. Pokud ne, tak poťapká do svého domova. Mj, pan Herudek Nenu prodává. Je velice pěkná, mohutná. Trošku tupější na ovládání, ale to by se jistě spravilo správným každodedením zacházením. Potřebuje trohu autoritu.

2. 9. 2007 naše Jiskra je zpět, trochu otrávená z dětí z tábora, ale spíše jí to prospělo jak uškodilo. Ihned po návratu do stáda začala dělat pořádky v hierarchyckém uspořádání. Nejvíc to schytává Nena, protože je nová. Beauty řehtal na uvítanou jako najatý - vrátila se mu jeho láska. O víkendu jedeme na burčákovou akci. Za 14 dní velký vandr. Se těšíme jako malé děti.

10. 8. 2007 Nena úspěšně absolvovala respektování ohradníku. Koníci jsou zpět na pastvině. Mohlo by pořádně zapršet... je to spíš seno, než tráva :( Na místech, kde už se koně měsíc nezdržují je pořád stejně vypasené... Dnes ráno se koně naočkovali proti tetanu a chřipce. Zvládli jsme to na jedničku. Jen na ohlávkách a venku. Paráda! :D Za šest týdnů revakcinace.

6. 8. 2007 Přibyla nám kobylka. Jen na odstav. Jmenuje se Nena. Z ČT po klusák/arab. Je to pěkná jednoletá ryzka s bílými odznaky. Potřebuje trochu zapracovat na respektu ke člověku a taky k ohradníku. Včera nám zlikvidovala polovinu výběhu za domem, a taky se mě pokusila kousnout(spíš náznak štípnutí), potvůrka! Dělali jsme spolu trochu ze země. Zatím jí to moc neříká, ale první krůčky jsou už patrné. Je u nás jen na měsíc ale i tak je potřeba abychom se s koníkem mohli domluvit ; )

8. 7. 2007 jsme s Jardou zase udělali na stáji pokrok. Střecha je teda nyní na 90 % hotová. Z jednoho velkého boxu a štotntu se udělali 2 velké boxy, kdy je plánováno v jednom boxe Dan, ve druhém velkém Jiskra a Jackie, a Beauty bude naproti na gumách, jelikož mu prach ze slámy nedělá příliš dobře ; ( Jestliže se ozve Vija, tak nám přibude do stáda ještě roční hřebeček. Podle toho jak spolu s Danem budou vycházet, ustájíme je spolu, nebo půjde vedle Beautyho naproti ostatním. Vše však záleží na majitelce, zda jim naše podmínky budou vyhovovat.

 

 



Odkazy na zajímavé stránky

alternativní léčba nejen koní:                                                     http://www.symed.cz/sortiment/sortiment.html

sedlářství:                                                                                                    http://www.saddlery.estranky.cz/

databáze kradencýh a ztracených koní:                               http://equus.no-ip.info/ztraceni/

 

jezdectví & equichanel:                                                                       http://www.equichannel.cz/




Ukradené fotografie ;) :   

Jiskra v Koryčanech na pracovních prázdninách

 

 


 


Hystorie: O nás-původní znění